Vad betyder alla dessa protokollnamn och vilken ska jag välja?

Om du har handlat för en VPN-tjänst har du utan tvekan stött på en massa namn som SSL, OpenVPN, SSTP, L2TP/IPSec, PPP, PPTP, IKEv2/IPSec, SOCKS5 med mera. Det här är alla kommunikationsprotokoll. De är i huvudsak namnet på den metod genom vilken din kommunikation är krypterad och paketerad för tunnelning till VPN-tjänst.

Det finns en hel del debatt bland säkerhetspurister om vilket protokoll som är bättre. Några av protokollen (som PPP och dess tunnelvariant, PPTP) är gamla och har äventyrats. Andra, som SSTP, är proprietära till ett eller annat företag.

Bästa VPN-Tjänsten 2022 – Surfa säkert & anonymt

Min rekommendation och det protokoll jag oftast väljer att använda är OpenVPN. OpenVPN är en icke-proprietär implementering av ett VPN-kommunikationslagerprotokoll. Det är välförstått, väl betraktas, i allmänhet ganska säker, och robust. Dessutom har det fördelen av att kunna kommunicera över port 443, vilket är standardporten för https-kommunikation, vilket innebär att nästan alla brandväggar tillåter OpenVPN-trafik – och de flesta kommer inte ens att kunna upptäcka att en VPNS.se används.

Ja, det finns säkert andra protokollval, även vissa som kan vara mer lämpliga än OpenVPN i vissa situationer. Men om så är fallet har antingen du redan fattat det beslutet eller om IT-organisationen har angett ett visst protokoll som du bör använda. Som standard, men om du inte är säker på vad du ska leta efter, leta efter OpenVPN.